כמו שציפינו הפד מעלה את הריבית בפעם השלישית ברציפות ב 0.75 נקודות האחוז, כדי לעמוד ביעד המרכזי להילחם באינפלציה הגבוהה.
כיום ריבית הפד עומדת על 3.25% דבר שאוטומטית מעלה את כל עלויות המימון לחברות במשק כולל משכנתאות לבעלי נכסים וחובות בכרטיסי האשראי.
לפי דעתנו זה לא הסוף, הבנק המרכזי מאותת להעלות ריבית נוספות שלא ירדו על שנת 2025.
הפד מפחד שעליות הריבית יפגעו במחירי הנדל"ן ושוק העבודה- מה שיוביל לעליה של האבטלה בשנים הקרובות ולהקטנת הצמיחה הכלכלית הגלובלית.
בנקים מרכזיים בעולם כולל בנק ישראל מעלים גם הם את הריביות בחדות, בגלל האינפלציה המאוד גבוהה שנגרמה על ידי המגיפה ובעיות שרשרת האספקה.
בנק ישראל העלה את הריבית מ-2% ל-2.75% בפעם החמישית ברציפות, הנגיד: "אנו נחושים להחזיר את האינפלציה לטווח היעד", הצהרותיו של פר' אמיר ירון מגיעות ישירות מהלחץ של העלאות הריבית של הפד.
כולם מבינים שבמדינות עם ריביות גבוהות מושכות את הכסף של המשקיעים לצורך קבלת תשואות עודפות ופוגעות במדינות המתפתחות כולל ישראל ולכן לא נשאר לנגיד אלה להגיב באגרסיביות עם העלאות ריביות חדות.
כמובן שגם סיבת האינפלציה הגבוה בישראל היא גם סיבה לכך, הרי כולנו מבינים שכאשר הריבית עולה היא מייקרת את ההלוואות מה שאמור להפחית את ההוצאות ולהוריד את המחירים.
ייקח זמן עד שהעלאות הריבית יתחילו לתת את אותותיהם, אנו רואים שעדיין מחירי הדיור והשכירות ממשיכים לטפס בקצב מתון יותר אך לדעתנו נקודת המפנה קרובה.
כמובן שגם הירידות בבורסות בעולם קרוב לוודאי ימשיכו, כאשר יש האלטרנטיבה בטוחה לתשואות יחסית סבירות לתקופת מיתון, אנשים פחות רוצים להסתכן ומושכים את הכסף מהשקעות בבורסות לטובת הבנקים הנותנות ריבית ממוצעת של 1.2% לשנה.
מה האדם הפשוט יכול לעשות בתקופה מאתגרת זו?
- לדבר עם יועץ ההשקעות לבחינת תמהיל תיק ההשקעות.
- לשבת עם הבנקאי לבדוק איך אפשר לקבל ריבית גבוה על כסף בחשבון או איך ניתן למחזר הלוואה לתנאים טובים יותר.
- לפגוש את יועץ המשכנתאות לשכם ולבדוק האם כדאי למחזר את המשכנתא, מדובר בהמון כסף שניתן לחסוך.
- להתייעץ עם סוכן ביתוח פנסיוני, ולהתאים את המסלול יותר סולידי בתקופה של שינויים חדים בבורסה.